.

08 Jun 2009

GOLONGAN MATI SYAHID KECIL

Datuk Dr. Mashitah Ibrahim

SOALAN

SAYA mendengar mengenai syahid kecil yang tidak akan disoal di dalam kubur serta tidak mendapat seksaan sewaktu di dalam kubur hingga kiamat.

Soalan saya, siapa digolongkan di dalam kategori ini dan dari mana rujukan perkara ini dapat diperoleh? Benarkah orang yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya dimasukkan ke dalam golongan ini?

INGIN BERTANYA
Kuala Lumpur


JAWAPAN

Mati syahid terbahagi kepada dua, iaitu syahid dunia dan syahid akhirat. Syahid dalam kategori ini diberi kepada syuhada iaitu orang yang berperang melawan orang kafir bagi menegakkan agama Allah dengan niat ikhlas.

Mereka tidak wajib dimandi dan juga tidak wajib disembahyangkan dan dikafankan dengan pakaian yang dipakai dengan berlumuran darahnya serta dikebumikan.

Syahid dunia ialah orang yang mati dengan cara menerima musibah atau kesusahan seperti melahirkan anak, mati dibunuh, mati lemas, mati mengejut dan sebagainya. Orang yang mati dengan cara begini hendaklah dimandi, dikafankan, disembahyang dan dikebumikan.

Persoalan sama ada mereka terlepas seksaan kubur adalah perkara berasingan, yang mana ia bergantung kepada amalannya ketika di dunia.

Ia adalah perkara ghaib yang sukar dihukum secara rambang syahid kecil terlepas segala seksaan kubur. Persoalan ini boleh dirujuk kitab fekah bab jenazah.